Банкеръ Daily

Свят

ЕС изнася половината ваксини, които произвежда

Зелените обявиха, че "Пфайзер", "Джонсън и Джонсън" и "АстраЗенека" са разпределили за миналата година дивиденти за 26 милиарда долара.

Европейският съюз  изнася половината от количествата ваксини срещу ковид, които се произвеждат в блока. Досега са изнесени 200 милиона дози за 45 държави по света, обяви пред Европейския парламент зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Скоро ЕК ще предложи на Световната търговска организация въвеждане на гъвкавост за приложението на патентите за ваксините на фона на предложенията на САЩ, Индия и Южна Африка за отпадането на тази защита върху интелектуалната собственост", каза Домбровскис.

Част от депутатите заявиха пред зам.-председателя на ЕК, че отпадането на патентите няма да доведе до търсените решения за ускоряване на противодействието на пандемията. Европейската народна пария и консерваторите са категорично срещу мярката, групата Социалисти и демократи настоя за временна отмяна, а от "Обнови Европа" отбелязаха, че това би било "сложна и дълга процедура".

По време на срещата Зелените заявиха, че "Пфайзер", "Джонсън и Джонсън" и "АстраЗенека" са разпределили за миналата година дивиденти за 26 милиарда долара.

По данни на Фрас прес над 200 милиона дози ваксини срещу коронавирус са поставени в общността. Близо 53 милиона европейци вече са изцяло ваксинирани или 11,8 процента от населението.

Малта се представя отлично с около 32,5 на сто изцяло имунизирано население и 64 процента с поне по една доза. България обаче се бави - едва 10,2 на сто от жителите ѝ са получили една доза ваксина и само 6 на сто са ваксинирани напълно, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във