Банкеръ Daily

Свят

ЕС изключва от SWIFT още седем руски банки

Посланиците на страните от ЕС одобриха изключването на няколко руски банки от системата за междубанкови разплащания SWIFT, съобщи снощи френското председателство на блока, предаде ДПА.

Когато влезе в сила, мярката ще обхване седем руски банки. Според източници сред тях няма да е "Сбербанк", най-голямата банка в Русия.

Регулаторът на финансовите пазари в Австрия обяви снощи, че европейският клон на "Сбербанк" със седалище във Виена ще бъде лишен от лиценз, допълни Ройтерс. В съобщението се казва, че кредитната институция "Sberbank Europe AG" незабавно и изцяло прекратява бизнес операциите си, което става по разпореждане на Европейската централна банка.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза вчера по телефона на заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, че трябва да си сътрудничат за налагането на "още твърди мерки" на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

В съобщение на финансовото ведомство на САЩ се казва, че Йелън е потвърдила подкрепата на Вашингтон за украинския суверенитет и работи с партньорите си, така че "Русия да понесе своята отговорност".

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева обявиха в общо изявление, че двете институции координират действията си за осигуряване на финансова и политическа подкрепа за Украйна. Те казаха, че следващата седмица управителният съвет на МВФ ще обсъди искането на Киев, а управителният съвет на Световната банка ще решава тази седмица за отпускането на Украйна на пакет от най-малко 350 млн. долара. Отделно 200 млн. долара от Световната банка ще бъдат определени за украинската здравна и образователна система.

Банката и фондът имат готовност да окажат значителна помощ на съседните на Украйна държави, засегнати от войната и заради пристигналите на тяхна територия бежанци, се казва още в общото изявление.

След среща финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, посветена на Украйна, Джанет Йелън съобщи вчера, че Седморката ще създаде специална група, която ще се съсредоточи върху замразяването и конфискуването на активи на членове на руския елит.

Очаква се правителството на САЩ да въведе от днес забрана за полети на руски авиокомпании през американското въздушно пространство. Това съобщиха снощи източници от администрацията и бизнеса, цитирани от Ройтерс.

От "Юнайтед еърланс" казаха вчера, че временно спират да летят през въздушното пространство на Русия. Авиокомпанията се присъедини към други големи въздушни превозвачи в САЩ, предприели тази стъпка във връзка с руското нашествие в Украйна.

През последните дни Белият дом активно обсъжда този въпрос с американските авиокомпании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във