Банкеръ Daily

Свят

ЕС изчаква с реакцията за анулираните полети за Русия

Европейският съюз иска да научи дали пречките за въздушните връзки, поставяни от Русия, се отнасят за отделни случаи, или става дума за политическо решение, преди да вземе мерки. Това заяви днес шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Получихме информация за пречките пред европейски самолети да излитат и кацат в Москва, което обърка трафика. Все още не знаем обаче дали става дума за отделни случаи (. . .) или за обща директива на руските власти с цел да задължат европейските самолети да летят над Беларус", посочи той след пристигането си в Лисабон за среща с министрите на отбраната от ЕС.

"Проучваме ситуацията, но честно казано, трябва да изчакаме и да видим, преди да вземем мерки", обясни Борел.

"Все още има риск от ескалация (на напрежението в отношенията) с Русия", коментира той.

Това прилича на "отговор на европейските санкции срещу Беларус", смята домакинът на срещата, португалският военен министър Жоау Гомеш Кравиньо.

В неделя Минск приземи принудително самолет на "Райънеър" с мотива, че е имало сигнал за терористична заплаха, и арестува двама от пътниците - беларуския дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. След инцидента ЕС реши в понеделник да забрани на самолети от Беларус достъпа до въздушното си пространство и да препоръча на европейските превозвачи да избягват небето на тази страна.

Три полета от европейски столици за Москва - два на "Ер Франс" и един на "Австрийските авиолинии", бяха анулирани тези дни по липса на разрешение за нови трасета, заобикалящи Беларус.
Австрийската авиокомпания съобщи, че не е получила разрешение от Русия за промяна в маршрута, целяща да се избегне беларуското въздушно пространство. Френската спомена за "оперативни причини", свързани със същата цел и "изискващи ново разрешение от руските власти за влизане над тяхната територия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във