Банкеръ Daily

Свят

ЕС иска универсално зарядно за всички мобилни устройства 

Приемането на закон за универсалното зарядно може да се отрази особено негативно  на компанията Apple.

В четвъртък Европейската комисия ще представи законопроект, според който производителите на мобилни телефони, таблети и всякакви други мобилни устройства трябва да поставят  на всички устройства еднакво гнездо за зареждане. Това съобщава агенция Reuters като се позовава на свои източници.

Според експертите в Брюксел, това може да бъде по-безопасно за екологията, а също така и по-удобно за потребителите. По думите на източника на агенцията, ЕС също така иска зарядните устройства да се продават отделно от самите мобилни апарати.

Reuters отбелязва, че приемането на този проект може да се отрази особено негативно  на компанията Apple. Тя оборудва своята продукция с конектора Lightning, докато в същото време повечето от останалите компании, произвеждащи мобилни устройства, поставят на тях единакви гнезда - по-рано широко се използваха USB micro-B, но на новите устройства все по-често се среща USB-C.

 

iPhone ще следи психичното ни състояние

Apple разработва технология за iPhone, която ще позволи да се откриват състояния на депресия и понижени когнитивни способности у притежателите на мобилни устройства. Това съобщава вестник The Wall Street Journal като се позовава на източници и проучване на документи.

По думите на събеседниците на изданието, разработчиците ще използват данните от iPhone за физическата активност, режима на сън, поведението при писане на текст за определяне на състоянието на собственика на мобилно устройство и за създаване на алгоритъм за надежно откриване на сигнали, които биха могли да посочат за проблеми с психичното здраве.

Разработката се провежда в сътрудничество с Калифорнийския университет и биотехнологичната компания Biogen. Представители на компанията и  на изследователското звено са отказали да коментират  информацията за този проект, уточняват от The Wall Street Journal.

Както отбелязва вестникът, тези разработки засега са на много ранен стадий и може и да не се осъществят в действителност. Макар и да има изследвания за това, че хората с психически проблеми малко по-различно ползват своите устройства, все още не е ясно, може ли да се създаде надежден алгоритъм за проявлението на подобни разстройства. Освен това, мащабите на проследяването на потребителите, необходимо за анализа, може да предизвикат опасения по отношение на  конфиденциалността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във