Банкеръ Daily

Свят

ЕС иска да отложи до 30 април ратифицирането на сделката с Лондон

Европейският съюз ще попита Великобритания дали може да увеличи с два месеца срока за ретифициране на търговското споразумение за Брексит, като удължи до 30 април временното прилагане на сделката, предаде Ройтерс.

Европейската комисия каза, че е приела днес предложение за искане на удължаване. Временното прилагане трябваше да продължи до края на февруари.

Според ЕК удължаването е необходимо, за да може споразумението да бъде налично на всички 24 езика в ЕС, така че да бъде внимателно разгледано от Европейския парламент и Европейския съвет.

Удължаването би трябвало да бъде одобрено от Великобритания в съвета за партньорство между нея и ЕС, но не е ясно кога може да бъде следващата среща на този орган.

Бившият британски преговарящ за Брексит Дейвид Фрост каза вчера пред комисия на Камарата на лордовете, че знае за искането за удължаване, но не е въодушевен от него.

"Искаме да видим в какво се състои това искане и с колко време те искат да бъде удължен процесът. Очевидно това е малко разочароващо, при положение че всъщност обсъждахме въпроса само преди месец", заяви той.

Ако няма удължаване, ЕП планира да проведе специално заседание в края на февруари, за да гласува по споразумението. Дебатите и мненията в парламентарните комисии по темата показват, че евродепутатите биха одобрили сделката, дори да смятат, че тя се приема твърде бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във