Банкеръ Daily

Свят

ЕС инвестира милиарди във ваксини, сега е заложник на производителите

Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия е сключила договори с шест фармацевтични компании.

Европейският съюз е инвестирал значителни суми в изследвания от началото на епидемията -  милиарди евро са предоставени за научни проекти чрез европейската програма „Хоризонт 2020“. Проектите са свързани с развитие на методи за диагностика, лечение, ваксини, подготвеност, производство, медицински и цифрови технологии. Въпреки оказаната помощ на фармацевтичните компании, общността се превърна в заложник, които трябва да разчита на благосклонноста на производителите. 

Като част от стратегията за разработване на ваксини срещу коронавируса Европейската комисия е сключила договори с шест фармацевтични компании - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer, CureVac и Moderna. Договорите позволяват на държавите членки да закупят ваксини в момента, когато те получат разрешение за предлагане на пазара.

След положително научно становище от Европейската агенция по лекарствата и изразена подкрепа от държавите членки Европейската комисия е дала разрешение за употреба на четири ваксини до момента. Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 и внедряването на постигнатите резултати на практика са важни елементи от координирания отговор на ЕС на кризата с коронавируса.

Брюксел е изцяло зависим от благосклонността на фармацевтичните компании, в които той инвестира, за да разработят ваксините си. А милиарди за научни изследвания ще има и в бъдеще. На 15 март Европейската комисия прие първия стратегически план за „Хоризонт Европа“ - новата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации в размер на 95.5 милиарда евро. Той гарантира, че действията на ЕС в областта на научните изследвания и иновации допринасят за възстановяването от последиците на пандемията, за екологичния и цифровия преход и постигане на по-устойчиви икономики и общества.

Евродепутатите са доволни усилията на ЕС за подпомагане на изследванията и за бързото одобрение на безопасни ваксини, но подчертават нуждата от солидарност в рамките на ЕС и на световно ниво, както и за повече прозрачност  за договорите за ваксини и сроковете на доставки. Парламентът редовно обсъжда с експерти въпроси като ефикасността на ваксините срещу новите варианти на COVID-19.

Проблемът е, че Европейският съюз сериозно изостава с имунизациите срещу коронавирус. След първоначалните организационни проблеми се оказа, че ваксините не достигат. Към момента ЕС е приложил 11 дози на 100 души в сравнение с 33 дози в САЩ и 39 дози в Обединеното кралство.

Европейската комисия сключи договори за доставката на два милиарда ваксини, за да помогне и на други страни. Оказа се обаче, че ги подведе и остави без препарати за ваксинация. Съвсем логично Западните Балкани се ориентираха към руската и китайската ваксина.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши, че ще задържи износа на ваксини за Обединеното кралство, като по този начин възроди  спора с британското правителство.  Докато Брюксел се бори да ускори темпото на своята програма за ваксинация срещу Covid-19, Фон дер Лайен заяви, че блокът ще обмисли възможността да блокира доставките за страни, които не отговорят пропорционално на доставките или към такива, които вече имат висок процент на ваксинирано население. Тя посочи Великобритания като вносител номер едно на ваксини от ЕС.

„Забелязахме, че през последните шест седмици за Обединеното кралство са изнесени 10 милиона дози. ЕС е ощетен. Всички опции са на масата. Намираме се в кризата на века. Засега не изключвам нито една от тях, защото трябва да се погрижим европейците да бъдат ваксинирани възможно най-скоро",  каза Фон дер Лайен пред репортери в Брюксел. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във