Банкеръ Daily

Виктор Орбан:

ЕС има нужда от Сърбия, а не Сърбия от ЕС

Убеден съм, че Европейският съюз има нужда от Сърбия, а не че Сърбия има нужда от членство в Европейския съюз, който без Сърбия не е пълен, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Танюг. 

Сърбия е ключова страна. ЕС не е завършен без Сърбия. Моята позиция е, че това отваряне на границите, което показахме от страна на Европейския съюз към Сърбия, ще допринесе за по-бързата интеграция на Сърбия в Европейския съюз, каза Орбан в интервю за радио и телевизията Панон във вторник.

Той посочи също, че няма съмнение, че без Сърбия няма гаранции за сигурността на Европа.

Орбан припомни, че през последните четири години сръбско-унгарските отношения са издигнати много високо ниво. Между двата народа, каза Орбан, има бурна история и затова беше необходимо да се положат усилия, за да се изгради необходимото доверие и приятелство.

В Сърбия сега на власт са тези, които чувстват това. Ето защо в наш интерес е винаги да имаме приятели и възможни съюзници на власт в Сърбия, с които да можем да градим общо бъдеще. Това не винаги е било така, нито ще бъде. Трябва да се уважава тази изключителна възможност, че сега именно такива хора са в правителството и на власт в Белград, каза Орбан.

Унгарският премиер обърна особено внимание на предстоящите избори във Войводина, призовавайки унгарското малцинство да използва своето право и да гласува за своите кандидати. Унгария и този път подкрепи Съюза на унгарците от Войводина и неговия лидер Ищван Пастор, отбелязва Танюг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във