Банкеръ Daily

Свят

ЕС има интерес само от равностойни отношения със САЩ

Парламентът призовава за задълбочен трансатлантически анализ на поуките от мисията в Афганистан за насърчаване на стабилността, сигурността и доброто управление в света.

В резолюция за бъдещите отношения между ЕС и САЩ, евродепутатите приветстват подкрепата на САЩ за многостранните отношения, основани на правила, тъй като това предоставя важна възможност за възобновяване на отношенията със САЩ, но като с равностоен партньор. Резолюцията беше приета в сряда с 550 гласа „за“, 83 гласа „против“ и 55 „въздържал се“.

В доклада се подчертава, че при задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество ЕС трябва да се стреми да играе водеща роля заедно със САЩ, като същевременно насърчава стратегическата си автономност в областта на отбраната и икономическите отношения като средство за преследване на собствените си законни интереси в областта на дипломацията, сигурността и икономиката.

ЕС и САЩ трябва да проучат областите на възможно сътрудничество и по-добра координация по отношение на Китай, за да се избегне трансатлантическото напрежение, предупреждават членовете на ЕП. Те посочват напрежението, което последва приемането на тристранното споразумение за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, известно като AUKUS, което беше сключено без консултации със съюзниците от ЕС.

По отношение на стратегията на ЕС за региона на Индийския и Тихия океан, Парламентът уточнява, че координацията със САЩ по отношение на Китай следва да се съсредоточи върху защитата на правата на човека и малцинствата и намаляването на напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море, Хонконг и в Тайванския проток.

Евродепутатите съжаляват за насилственото превземане на Афганистан от талибаните след изтеглянето на американските и европейските сили, Парламентът призовава за задълбочен трансатлантически анализ на поуките от мисията в Афганистан за насърчаване на стабилността, сигурността и доброто управление в света. Трансатлантическите партньори трябва да се ангажират с всички съседи на Афганистан, призовават те, като имат предвид тежкото положение на афганистанските граждани, които са потърсили убежище там и необходимостта да им се помогне, се  казва още в документа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във