Банкеръ Daily

Свят

ЕС има интерес да е партньор на Китай в дигиталните технологии

Китай и Европейският съюз трябва да се стремят да избегнат системна конкуренция в сферата на дигиталните технологии. Това заяви зам.-председателят на Европейския парламент Димитриос Пападимулис по време на онлайн среща между Китай и ЕС.

"Сътрудничеството между Пекин и Брюксел ще насърчи развитието на дигиталната икономика и ще създаде възможности модерните дигитални технологии да покажат своите предимства. В сегашната сложна международна ситуация нито една страна не може да се справи сама с предизвикателствата пред нея и затова е необходимо ЕС и Китай да бъдат партньори и да си сътрудничат", каза Пападимулис.

Зам.-председателят на ЕП сподели, че е впечатлен от постиженията на Китай за последните три години в областите на 5G технологиите, изкуствения интелект, квантовите изчисления, мобилните разплащания и електронния бизнес.

"Китай е важен стратегически партньор на ЕС", подчерта той и добави, че двете страни трябва да отделят особено внимание на сигурността на мрежите и да установят единен механизъм за наблюдение и сигурност на дигиталните технологии и икономиката.

Ръководителят на мисията на Китай към ЕС Джан Мин пък призова за отваряне на пазарите един за друг в областта на дигиталната икономика, за засилване на сътрудничеството в технологиите и насърчаване на формулирането на глобални дигитални стандарти и правила.

Дипломатът посочи, че Пекин приветства всички страни, включително Европейския съюз като организация, да участват активно в предложената от него „Инициатива за глобална сигурност на данните“, за да се оформи отворена, справедлива и недискриминационна среда за развитие на дигиталната икономика и се споделят от всички дивидентите от развитието на сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във