Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Великобритания преговаряха цяла нощ без пробив

Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Брексит са продължили през цялата нощ, но не е постигнат пробив. Двете страни ще търсят компромис и днес, в навечерието на срещата на върха на ЕС утре и вдругиден, предаде Асошиейтед прес.

"Дискусиите продължиха до късно през нощта и ще продължим днес", каза европейски представител, пожелал анонимност.

Двете страни се надяват, че през следващите часове може да бъде постигнато споразумение за развода след повече от три години на неуспехи и внезапни обрати, отбелязва АП.

Лидерите от ЕС се събират утре - само две седмици преди планираното излизане на Великобритания от съюза на 31 октомври. 

Въпросът за ирландската граница, който стои в основата на разногласията в преговорите за Брексит, е близо до уреждане, каза през нощта запознат служител от Европейския съюз, цитиран от Асошиейтед прес.

Според източника главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние е заявил в телеконферентен разговор с депутати, че Ирландско море може до голяма степен да стане митническа граница между общността и Великобритания. По този начин би се избегнало наличието на видима сухоземна граница на остров Ирландия между тях, но британският район Северна Ирландия би придобил особено положение.

По думите на пожелалия анонимност служител "преговорите са активни и продължават и все още е възможен положителен резултат". Той заяви, че преговарящите работят по политическа декларация за намерението, а още не по правно обвързващ документ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във