Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Великобритания официално подписаха търговското споразумение

Днес ЕС и Обединеното кралство официално подписаха постигнатото в навечерието на Коледа споразумение за бъдещите търговски отношения след Брексит.

Документът бе подписан най-напред на кратка церемония в Брюксел от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, след което ще бъде изпратен в Лондон за подписа на британския премиер Борис Джонсън. Международното споразумение ще бъде транспортирано със самолет на кралските военновъздушни сили, предаде БНР.

Утре, 31 декември, изтича срокът на т.нар. преходен период за ратифициране на сделката. На практика двете страни ще спазят срока, макар че има няколко любопитни подробности. Постоянните представители на страните членки на ЕС вече одобриха споразумението, така че то да получи зелена светлина да влезе временно в сила от 1 януари, докато не бъде гласувано от депутатите в Европейския парламент, което по чисто технически или физически причини изисква повече време. Те трябва да го одобрят най-късно до края на февруари.

Същевременно Борис Джонсън ще сложи подписа си, преди да е гласувал британският парламент, а това ще стане най-вероятно днес, в късния следобед, след 5-часови дебати в Камарата на общините и Камарата на лордовете. Не се очакват изненади, защото Консервативната партия на Борис Джонсън има голямо мнозинство, а освен това Лейбъристката партия в опозиция вероятно ще подкрепи сделката поради липсата на друга алтернатива на Брексит без сделка. Възможно е обаче не всички депутати на лейбъристкия лидер Киър Стармър да послушат неговия съвет и да гласуват с "да". Твърдите брекситиъри, които по принцип не харесват особено сделката, защото според тях тя запазва прекалено близки отношения с Брюксел, все пак смятат, че документът отстоява суверенитета на Обединеното кралство. Очаква се те също да гласуват за нея и да не се стигне до бунт в редиците на торите.

Срещу сделката ще гласуват северноирландските партии, представени в британския парламент, шотландските националисти, които са против Брексит по принцип, и уелските националисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във