Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Великобритания не се разбраха за ирландската граница

Мишел Барние

Преговарящите от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания не успяха днес да постигнат окончателно споразумение по условията за Брексит заради въпроса за ирландската граница, съобщи главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от АФП.

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т.нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа снощи Барние в Туитър след среща с британския преговарящ Доминик Рааб в Брюксел.

ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС.

Британският министър-председател Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.

Барние каза, че ще информира останалите 27 страни в ЕС и Европейския парламент за преговорите за Брексит в сряда на вечерята на лидерите на ЕС, преди срещата им в четвъртък с Тереза Мей.

Преговарящите обявиха вчера пауза в преговорите в Брексит и ще изчакат резултата от срещата на върха на ЕС през седмицата, преди да ги подновят, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във