Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Великобритания искат да запазят безмитната търговия, но може да върнат визите

Европейският съюз и Лондон желаят да запазят безмитния режим и след напускането на Великобритания, но е възможно да върнат визите за дългосрочен престой. Това се посочва в разпространена неофициално чернова на документа за бъдещите отношения след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Т. нар. политическа декларация, която ще бъде част от договора за напускането на Великобритания, е била изготвена и носи днешна дата. В черновата от 31 страници се посочва, че краткосрочният престой на британци в ЕС и на граждани на държави от ЕС във Великобритания остава безвизов. За дългосрочен престой се предвижда въвеждане на допълнителни процедури.

Документът очертава намеренията за запазване на тясно сътрудничество в разузнаването, борбата със заплахите в интернет, разследването на престъпления.

Изявлението разглежда въпроса за уреждане на възможни спорове в двустранните отношения, въвеждането на удължаване на преходния срок до окончателното оттегляне на Великобритания, задълженията на Лондон към бюджета на ЕС занапред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във