Банкеръ Daily

Свят

ЕС и САЩ създават икономически съвет, който ще определя стандартите за 21 век

Документът бе разпространен във вторник от Белия дом преди срещата на върха ЕС-САЩ.

Лидерите на Европейския съюз и Съединените щати предвиждат да създадат Съвет за търговия и технологии, който да координира икономическите въпроси. Документът бе разпространен във вторник от Белия дом преди срещата на върха ЕС-САЩ.

"Лидерите ще създадат Съвета за търговия и технологии между САЩ и ЕС, където ще изложат правилата за икономиката на 21-ви век. Те ще разширят и задълбочат търговските и инвестиционни връзки, ще се споразумеят за ключови действия в областта на технологиите и стандартите и ще започнат нова инициатива за биотехнологии и геномика. Целта е инициативата да доведе до дигитална и демократична трансформация на ценности, която ще стимулира иновациите", се казва в документа.

Първата среща на върха между ЕС и САЩ от седем години ще се проведе във Брюксел във вторник с участието на американския президент Джо Байдън. ЕС  няма да бъде представляван от държавните и правителствените ръководители, а само от председателите на Европейската комисия и Съвета на Европа Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Лидерите ще обсъдят укрепване на сътрудничеството в борбата срещу климатичните промени и ще препотвърдят ангажимента си към прилагането на Парижкото споразумение,  както на намерението си за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година.

Те ще дискутират и възможностите за сътрудничество с Китай и Русия, както и за укрепване на стратегическото си партньорство в контекста на НАТО. Това е първата среща ЕС-Съединени щати от 2014 година.

Очаква се заключителният документ от срещата на върха да включва намерение да се сложи край на търговската война за стомана и алуминий до края на годината. Този конфликт беше разгърнат от администрацията на Доналд Тръмп, като наложи мита от 25% върху вноса на стомана от ЕС и 10% върху вноса на алуминий. Брюксел отговори с асиметрични мита върху потребителски стоки, внесени от САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във