Банкеръ Daily

Свят

ЕС и САЩ планират две заседания на Съвета по търговия и технологии

Европейският съюз заедно със САЩ планират да се проведат две срещи в първата половина на 2022 година за обсъждане на въпросите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на технологиите и търговията. Това съобщава агенция Bloomberg като се позовава на изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията с ресор „Икономика в интерес на хората“  Валдис Домбровскис.

По неговите думи, едната среща  ще бъде онлай, докато за другата се планира и личното присътствие на представителите на преговарящите страни. Най-вероятно, двете заседания ще бъдат през месец май.

"Ние проведохме среща на всичките 10 съпредседатели на работни групи в ЕС, за да оценим състояниянието на нещата и да дадем препоръки за водене на преговорите. Трябва да кажа, че работата се движи напред във всичките 10 групи", е казал Домбровскис.

Както са съобщили други източници на агенцията в ЕС, съюзът разглежда възможността да обсъжди със САЩ  стратегия за изработка на глобални стандарти за новите технологии, такива като изкуствения интелект и квантовите изчисления. По тяхна информация, подобни стъпки могат да се предприемат в отговор на активизацията на Китай в тази област.

Освен това, сред темите за обсъждане могат да влязат и експортният контрол и проверката на чуждестранните инвестиции.

Решението за създаване на двустранен Съвет по търговия и технологии, който да се заеме с развитието на зелените и цифровите технологии, беше взето през юни съгласно резултатите от срещата на върха ЕС - САЩ. В първото заседание на съвета на 30 септември в Питсбърг взеха участие държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, министърът на торговията Джина Раймондо, представителят на САЩ в търговските преговори Катрин Тай, а също така и заместник-председателите на Еврокомисията Валдис Домбровскис и Маргрете Вестагер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във