Банкеръ Daily

Свят

ЕС и САЩ отменят митата по спора "Еърбъс" - "Боинг"

Европейският съюз и Съединените щати са се договорили да отменят всички ответни мита върху износа си, наложени по споровете около самолетостроителните гиганти "Еърбъс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing), се казва  в прессъобщение Европейската комисия. Първоначално това ще е за четири месеца, като се очаква това примирие да се използва за изглаждане на различията.  Този 17-годишен вече спор е за незаконна държавна помощ за най-големите производители на самолети в света "Еърбъс" и "Боинг". Това пък доведе до въвеждането на двустранни мита, разрешени от Световната търговска организация, които засегнаха редица индустриални, селскостопански и потребителски стоки. 

Това ще бъде голям стимул за европейските износители, след като САЩ получиха разрешение да вдигнат митата за европейски внос на стойност 7.5 млд. долара. Съответно ще бъдат премахнати и европейски мита за американски внос в ЕС за 4 млрд. долара.
Тази отмяна ще помогне за възобновяване на отношенията между ЕС и неговия най-голям и икономически и най-важен партньор. 
За ангажимента да се фокусират върху разрешаването на споровете в самолетостроенето, съобщава и  Асошиейтед прес, като цитира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след разговора й с американския президент Джо Байдън.

Припомняме, че през ноември миналата година Европейският съюз наложи ответни мита на различни американски стоки за 4 млрд. долара - около година, след като администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп бяха въвели налози върху вноса на европейски стоки за 7.5 млрд. долара.

 

Две фирми у нас изработват самолетни компоненти и за двете авиокомпании

В България има две чуждестранни компании, които изработват самолетни компоненти и за двете авиокомпании. Едната е "Удуърд България" ЕООД, която е част от американската Woodward - водещ производител в авиопроизводството. Тя работи с компании като "Еърбъс" и "Боинг". Американците влязоха у нас през ноември 2015 г., когато нае производствени площи в "София еърпорт център" за пет години с опция за удължаване за още три. На следващата година започна с инвестиция от 1 млн. лева, а през 2017-а вложи още девет милиона в разширение на базата в София.

Американците изработват тук различни възли и компоненти, свързани с горивната система на самолетите и контрола на задвижващите механизми като задкрилката на крилата и опашния сектор.

Другата фирма е френската Latecoer, която има завод за производство на самолетни компоненти в Индустриалната зона - Радиново, край Пловдив. Чрез дъщерното си дружество "Латекоер България" тя произвежда елементи от вратите на самолетите "Еърбъс" 320 и 330, както и друго оборудване.

Latecoer е водещ производител в авиоиндустрията и доставчик за Airbus, Boening, Bombardier и Embraer.

Facebook logo
Бъдете с нас и във