Банкеръ Daily

Свят

ЕС и САЩ обсъждат единодействие в защита на своите интереси пред Китай

Жозеп Борел

За нас е важно да бъдем заедно със САЩ в търсене на обща основа за защита на нашите ценности и интереси пред Китай. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното виртуално заседание на европейските външни министри, в което се включи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Борел отбеляза, че след седмица предстои видеоконференцията ЕС-Китай. Той уточни в отговор на въпрос на пресконференция, че обстановката в Хонконг няма да бъде причина за отмяна на насрочената видеоконференция с Пекин. По неговите думи ЕС ще преговаря до последна възможност за очертаване на рамка за отношенията с Китай в следващите пет години. Не е лесно да се постигне споразумение, още не сме се договорили, добави върховният представител.

По неговите думи Пекин е все по-настъпателен в много посоки. Борел посочи Китай като един от източниците на дезинформация и отбеляза, че за пресичането на това явление ЕС и САЩ ще обединят сили.

Той добави, че на днешното заседание е бил засегнат въпросът за Близкоизточния мирен процес, и предложи планът на САЩ да послужи за основа за възобновяване на преговорите. По неговите думи би могло да се очаква преговорите да завършат извън рамката, предложена от Вашингтон, защото в противен случай планът на САЩ би бил ултиматум.

Външните министри от ЕС са обсъдили също обстановката в Украйна и останалите страни от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова). ЕС и САЩ са на мнение, че е необходимо Русия да изпълни споразуменията от Минск.

Европейските министри са изразили съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от Световната здравна организация. Очакваме Вашингтон да преосмисли това решение, заяви Борел.

Той съобщи, че на следващото заседание на Съвета на ЕС по външни работи се очаква да бъдат оценени отношенията с Турция на фона на взаимните обвинения между Анкара и Атина за проучванията за добив на изкопаеми горива край Кипър. Мнението ни е, че има нужда от успокояване на обстановката и от истинско международно сътрудничество, посочи върховният представител.

Трансатлантическото сътрудничество е опора за реда по света. Със САЩ може да не сме единодушни по всички въпроси, но оставаме все така решени на взаимодействие, добави Борел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във