Банкеръ Daily

Свят

ЕС и САЩ настояха Навални да бъде освободен незабавно

Популярният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан снощи на московското летище „Шереметиево“ при завръщането си от Германия.

Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова за незабавното освобождаване на опозиционера.

За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

"Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут", каза Съливан.

Популярният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан снощи на московското летище „Шереметиево“ при завръщането си от Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Стотици привърженици на Навални го очакваха на московското летище „Внуково“, където трябваше да кацне самолетът на авиокомпанията „Победа“ от Берлин.

Повече от 50 души бяха задържани от полицията, сред които и юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол. В последния момент самолетът беше пренасочен към друг столичен аеропорт – „Шереметиево“, където се приземи със закъснение.

Малко преди да премине паспортния контрол Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо. 

„Ще изляза и ще си отида вкъщи, защото зная, че съм прав. Зная, че всички наказателни дела срещу мен за изфабрикувани. Не само правдата е на моя страна, но и съдът. Искат да ме вкарат в затвора заради дело, по което имаше решение на Европейският съд в моя полза“, обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във