Банкеръ Daily

Свят

ЕС и още 110 страни искат независимо разследване на произхода на Ковид-19

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус

ЕС и 110 държави по света подкрепят чернова на резолюция, в която се призовава за независимо разследване на произхода на пандемията от COVID-19. Това съобщи днес на пресконференция говорител на Европейската комисия.

Той отбеляза, че предстои документът утре да бъде представен на заседание на Световната здравна организация (СЗО). По неговите думи в документа се настоява за съгласуван отговор на пандемията. Имаме нужда от по-ясно разбиране за обстоятелствата около произхода и разпространението на новата болест, добави говорителят.

Той отбеляза, че вече неколкократно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за независимо разследване, встрани от споровете между Вашингтон и Пекин. По думите на говорителя може да се очаква подобна проверка да се извърши в рамките на международните организации.

Китай подкрепя извършването на цялостен преглед под егидата на Световната здравна организация на глобалните действия срещу пандемията от Ковид-19, след като разпространението на вируса бъде овладяно. Това заяви днес китайският президент Си Дзинпин, цитиран от Ройтерс.

Във видеопослание до годишната сесия на СЗО Си каза, че Китай е демонстрирал откритост и прозрачност за епидемията от Ковид-19, която за пръв път избухна именно на негова територия в края на 2019 г., и ще подкрепи разследване, което да бъде извършено по обективен и безпристрастен начин.
Си обеща и 2 милиарда долара през следващите две години в помощ на действията във връзка с Ковид-19 и увери, че всякакви ваксини срещу болестта, които бъдат разработени от Китай, ще станат обществено благо.

Китайският президент уточни, че сумата от 2 млрд. долара за глобалната борба с коронавирусната пандемия няма да отиде само за здравни мерки, но и за подпомагане на развитието на засегнатите страни, предаде ДПА.

Си Дзинпин призова другите страни да увеличат финансирането, което предоставят на СЗО.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус ще инициира проверка на начина, по който организацията, която е орган на ООН, е реагирала на епидемията от коронавируса, предаде ДПА. Той обяви това на годишната конференция на организацията в Женева.

Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент, каза той в отговор на предложение, внесено от всички световни региони, включително и от ЕС. Според него тя трябва да се фокусира не само върху действията на СЗО, но и върху начина, по който са отговорили на пандемията всички международни действащи лица.

Президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса каза днес на конференцията, която се провежда онлайн, че Африка потвърждава своята "пълна подкрепа за СЗО", която според него е изиграла ключова роля в международния отговор на пандемията.

Рамапоса каза още, че помощта за Африка трябва да включва облекчаване на дълговете и помощ с диагностиката на COVID-19, с лекарства и други медицински доставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във