Банкеръ Daily

Свят

ЕС и НАТО обсъждат сигурността в Европа

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите от Европейския Съюз ще проведат в петък видеоконферентно заседание, на което ще обсъдят настоящата ситуация във връзка с пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната и отношенията с южното съседство.

В началото на заседанието, към членовете на Европейския съвет ще се присъедини генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за обмен на мнения относно отношенията между ЕС и НАТО.

След това лидерите от ЕС ще проведат стратегически дебат относно европейската политика за сигурност и отбрана. Те ще се съсредоточат върху: укрепване на политиката на ЕС за сигурност и отбрана, увеличаване на способността на ЕС да действа самостоятелно и да отстоява стратегическите си интереси и ценности на световната сцена, развиване на партньорствата на ЕС в областта на сигурността и отбраната, по-специално с НАТО.

Лидерите от ЕС ще направят преглед на текущите инициативи за инвестиции в областта на отбраната, развитието на способностите и оперативната готовност. Те ще обсъдят и работата за повишаване на устойчивостта на ЕС, по-специално срещу кибератаки и хибридни заплахи.

Лидерите ще и проведат и стратегическо обсъждане на отношенията на ЕС с държавите от южното съседство. През декември 2020 г. Европейският съвет прие заключения относно партньорството с тези държави. Лидерите изтъкнаха факта, че един демократичен, по-стабилен, по-екологосъобразен и по-проспериращ регион на южното съседство е стратегически приоритет за ЕС.

Европейската политика за съседство (ЕПС) обхваща Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина, Сирия и Тунис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във