Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Меркосур търсят пътя към взаимоизгодно сътрудничество

Главната сграда на МЕРКОСУР в Монтевидео, столицата на Уругвай

Европейският съюз и държавите от МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай) са близо до постигането на споразумение в преговорите за свободен достъп на продуктите до пазарите им, коментират световните агенции. Целта на срещата е сключване на споразумение за асоцииране.

Преговорите се водят още от 1999 г. но все още има спънки заради липсата на съгласуваност относно митата и достъпа на селскостопански продукти.

При сключване на споразумение зоната за свободна търговия ще е една от най-големите в света със своите около 800 милиона потребители.

МЕРКОСУР (на испански: Mercado Común del Sur; на португалски: Mercado Comum do Sul) е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. То обединява 250 милиона население, а страните в него произвеждат повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела (от юли 2006 г., но през 2016-а членството й бе преустановено), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Еквадор и Перу.

Названието на организацията произлиза от израза на испански: Mercado Común del Sur, което означава "Южноамерикански общ пазар" (на португалски: Mercosul). Като първа стъпка към създаването на този общ пазар е послужило споразумението за свободна търговия, подписано между Аржентина и Бразилия през 1986 година. През 1990-а към това споразумение се присъединяват Парагвай и Уругвай.

От 1 януари 1995 г. в съответствие със споразумението Оуро Прето, подписано през 1994 г., МЕРКОСУР преминава към по-високо интеграционно ниво: от зона за свободна търговия към митнически съюз. Във вътрешнозоналната търговия за всички участници се въвежда единна външна митническа тарифа за продукцията, внасяна от трети страни (митото за различни стоки се движи от 0% до 20%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във