Банкеръ Daily

Свят

ЕС и Канада искат да увеличат правомощията на СЗО за разследване

ЕС и Канада са обсъдили на съвместно заседание снощи възможностите Световната здравна организация (СЗО) да получи допълнителни правомощия за разследване. Това съобщи тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Тя добави, че в началото на пандемията от ковид са били изгубени ценни месеци заради ограничените правомощия на СЗО. Фон дер Лайен изрази очакване скоро да се постигне споразумение за патентите и за разширяване на производството на ваксини против новата болест.

Председателят на ЕК изрази увереност, че при предстоящата по-късно днес среща ЕС - САЩ ще се намери решение на спора между самолетостроителите "Еърбъс" и "Боинг". Тя отбеляза, че това е най-продължителният спор в историята на Световната търговска организация.

По повод търговското споразумение с Канада Фон дер Лайен отбеляза, че след въвеждането му в действие двустранният търговски обмен е нараснал - с 25 на сто при стоките и с 39 на сто при услугите. Тя поясни, че все още предстои уреждането на правни процедури преди пълното приложение на споразумението, което определи за важно за икономическото възстановяване.

Искаме да се отдалечим при вноса от доставчици на суровини като Китай, заяви председателят на ЕК. Тя отбеляза, че суровините ще бъдат важни за прехода към природосъобразна икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във