Банкеръ Weekly

Свят

ЕС и Япония се договориха за свободна търговия

Туск, Абе и Юнкер

Европейският съюз и Япония постигнаха принципна договореност по основните елементи на бъдещото споразумение за икономическо партньорство.

Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, както и японският премиер Шиндзо Абе, дадоха зелена светлина за сделката, при която ще бъдат елиминирани 99 на сто от митата между ЕС и Япония. Това ще е най-важната двустранна търговска спогодба, сключвана някога от Евросъюза, и първата, включваща конкретен ангажимент по Парижкото споразумение за климата. За държави членки на общността тя ще означава премахване на много голяма част от плащаните от техни фирми мита, възлизащи общо на 1 млрд. евро годишно, отваряне на японския пазар за вноса на ключови селскостопански продукти и увеличаване на благоприятните възможности в редица сектори. Стойността на износа от Европа може да се увеличи с до 20 млрд. евро.

В споразумението са предвидени и защити за чувствителните икономически сектори на Европейския съюз, като например автомобилният. В този случай ще се въведат преходни периоди преди пълното отваряне на пазарите.

По някои теми преговорите още не са започвали, например защитата на инвестициите, и засега те са извън обхвата на принципното споразумение.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира, че ЕС и Япония изпращат силно съобщение, че светът трябва да се придържа към отворената търговия. "Няма протекционизъм, както се опасявахме. Само като работим заедно, ще можем да си поставяме амбициозни цели и глобални стандарти. Това ще е съобщението, което Евросъюзът и Япония ще отправят заедно към Г-20 на срещата, която започва утре", посочи той.

Еврокомисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом добави, че споразумението е от огромна икономическа важност. "Япония е четвъртата най-голяма икономика в света и с голям апетит за европейски стоки. Очакваме силен тласък на износа в много от секторите на европейската икономика", коментира тя. А еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган изчислява, че само за винопроизводителите документът ще спестява по около 134 млн. евро годишно от мита.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във