Банкеръ Daily

Свят

ЕС готви списък на страните с валидни ваксинационни сертификати

ЕС ще изготви списък на чуждите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани срещу ковид ще бъдат признавани автоматично. Това съобщиха европейски служители, запознати с бъдещите намерения, свързани с предложените от Европейската комисия днес нови документи за улеснено пътуване.

Те уточниха, че за преболедувалите се предвижда удостоверенията да важат 180 дни, а след това ще трябва да бъдат подновявани. Този срок подлежи на промяна, ако науката докаже, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако учените установят, че защитата от ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.

Предвижда се ЕС да вложи в новата електронна система за проверка на удостоверенията 50 милиона евро. През май системата може да бъде готова и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на комисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Преди срещата на европейските лидери на 25 март Европейската комисия призовава държавите членки да се подготвят за координиран подход за постепенно премахване на ограниченията, свързани с COVID-19, когато епидемиологичната обстановка позволи това.

В прието днес съобщение Комисията очертава пътя напред за балансирана политика и общ подход на ЕС, като посочва какво трябва да направим, за да достигнем по-бързо момента, когато ще можем да възстановим нашия европейски начин на живот и да го направим по безопасен и устойчив начин с контрол върху вируса, съобщиха от ЕК.

Докато епидемиологичната обстановка изисква постоянен контрол до постигането на достатъчен обхват на ваксинирането, в рамките на единния пазар трябва да бъдат създадени условия, за да се даде възможност за безопасно и трайно отваряне, така че гражданите да могат да се възползват от своите права и икономическата и социалната дейност да могат да се възобновят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във