Банкеръ Weekly

Свят

ЕС готов да помага на Украйна

Европейският съюз е готов да окаже помощ на Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, който произнесе реч днес в Берлин.

"Украйна има в бъдеще европейска переспектива. Най-малкото, което ние можем да направим за тази страна, е да поддържаме нейния суверенитет", подчерта Барозу.

Той заяви, че Украйна в културен, икономически и политически план се отнася към Европа. "Онези хора, които развяваха в Киев знамето на ЕС, се надяват, че в бъдеще ще са част от европейското семейство", посочи Барозу.

Кризата в Украйна е най-сериозната, с която се сблъсква Европа от падането на Берлинската стена преди 25 години, смята от своя страна германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

"25 години след края на конфронтацията между двата блока, заплахата от раздяла на Европа е отново реална", подчерта той.

Дипломат номер едно на Берлин призова за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията. "Сега е часът на дипломацията. Дипломацията не е знак за слабост, а е по-необходима откогато и да е било, за да се избегне потопяването в бездната на военната ескалация", образно се изрази министърът.

Той призова още веднъж Русия да преустанови всички военни действия в Крим, които отново нарече неприемливи.

Същевременно говорител на германското правителство заяви, че контактната група, предложена от Германия за разрешаване на украинската криза, трябва да открие всички канали на комуникация между Москва и новото украинско правителство, след като досега тези канали са се свеждали само до един телефонен разговор, предаде Ройтерс.

Когато Меркел е повдигнала пред Владимир Путин в неделя въпроса за контактната група, той се е вслушал в идеята, заяви говорителят.

Подобна група ще бъде съставена от международни организации и от отделни страни. Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт подчерта, че все още не е прекалено късно да се разреши украинската криза с политически средства въпреки различията между руския президент и Запада относно Крим, предаде Ройтерс.

Меркел е предложила на Путин и на американския президент Барак Обама изпращането на мисия в Крим, допълни говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във