Банкеръ Daily

Свят

ЕС готов да подкрепи предложение на Мей за ирландската граница

Европейският съюз тайно се подготвя да приеме безпроблемна ирландска граница след излизането на Великобритания от общността, което засилва шансовете на британската министър-председателка Тереза Мей да постигне споразумение за Брекзит до края на годината, пише в. "Таймс".

Представителите на ЕС в преговорите за Брексит искат да използват технологични решения, за да намалят до минимум митническите проверки между Северна Ирландия и Ирландия, допускайки отстъпка пред британските опасения.

Според плана на ЕС стоките могат да бъдат проследявани чрез баркодове върху контейнерите за доставка съгласно схеми, управлявани от регистрирани компании. Това би премахнало нуждата от нова гранична инфраструктура, отбелязва британското издание.

Труден въпрос в преговорите досега е как да се избегне връщането към "твърда" граница в Северна Ирландия с нови проверки и контрол на фона на страховете, че това може да доведе до подновяване на конфликта в региона.

Британското правителство отказа да приеме първоначалното предложение на ЕС, че на практика би трябвало да има граница в Ирландско море с проверки на стоките.

Планът на Брюксел предизвика недоволство сред консерваторите на Мей и техните парламентарни съюзници от Демократичната юнионистка партия заради създаването на различен конституционен и териториален статут за Северна Ирландия.

Сега има развитие на събитията, което може да помогне на Мей да убеди скептиците у дома да подкрепят нейния план за Брексит. Главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние работи по нов текст на протокол, очертаващ план за използване на нови технологии с цел намаляване на проверките до минимум. Тези предложения трябва да бъдат изпратени на европейските правителства след конференцията на Консервативната партия на 3 октомври.

Надеждата е, че подготвяният протокол ще помогне на Мей да оцелее достатъчно дълго, за да постигне споразумение с Брюксел тази зима. Протоколът ще отиде доста по-далеч отпреди, приемайки довода на британското правителство и много привърженици на Брексит, че технологиите могат да решат ребуса, свързан с това как да се избегнат проверките между Северна Ирландия и Ирландия.

Британският премиер Тереза Мей междувременно заяви, че депутатите или трябва да подкрепят нейния план за Брексит, или изобщо няма да има сделка. В интервю за Би Би Си Тереза Мей изтъква, че ако парламентът не ратифицира нейния план от Чекърс, алтернативата е напускане на ЕС без споразумение. 

Тереза Мей пордължава да стои твърдо на позицията си, че нейните предложения от Чекърс са единственото решение за напредък в преговорите с Брюксел. В интервю за програма "Панорама" по телевизията на Би Би Си, което ще бъде излъчено тази вечер, премиерът критикува плановете на „Брекзитиърите“ за решаване на проблема с ирландската граница и предоставя на депутатите два опции – или да гласуват за нейния план, или Великобритания излиза без сделка от ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във