Банкеръ Daily

Свят

ЕС готов да махне санкциите за Иран

Европейският съюз прие законодателната рамка за вдигане на всички европейски санкции срещу Иран по силата на ядреното споразумение от юли. Това ще стане само ако Техеран изпълни задълженията си, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от Франс прес.

"Европейският съюз прие законодателната рамка за вдигане на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрения проблем", гласи общо комюнике на Могерини и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Това е важен етап в прилагането на споразумението, се казва в комюникето. Ройтерс отбелязва, че приемането на законодателната рамка открива пътя към отменяне на европейските санкции срещу Иран.

Публикуването на текстовете на тази рамка е част от процеса, за който се споразумяха Иран и шестте световни сили - петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия.

В изявлението на Могерини и Зариф се посочва, че приетата рамка ще влезе в сила автоматично, щом Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран изпълнява договорените в ядреното споразумение мерки.

Това означава, че веднага щом Техеран покрие условията, санкциите срещу него могат да бъдат премахнати, без да е необходимо да се внасят каквито и да било промени във вече постигнатите договорености.

Окончателното решение за отмяна на ограничителните мерки - при положение че МААЕ е потвърдила изпълнението на критериите за това, вероятно ще бъде взето от Съвета на ЕС.

В неделя президентът на САЩ Барак Обама официално нареди да се подготви преустановяване на американските санкции срещу Иран, съгласно ядреното споразумение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във