Банкеръ Daily

Свят

ЕС готов да даде милиарди на Анкара за спиране на бежанците

Европейската комисия обяви, че е постигнато на срещата лидерите на ЕС в Брюксел споразумение за "план за общо действие" с Турция за спиране на миграционните потоци, съобщиха световните агенции. От турската държава се иска да се справи с трафикантите, да позволи създаването на шест центъра за прием на бежанци на нейна територия, както и съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници. Исканията, които по-рано на Анкара представи като условие за сътрудничеството си, са за отпускане на 3 млрд. евро, договорка за падане на визите за турски граждани в рамките на ЕС, гарантирано присъствие на турския президент Ердоган на срещите на Европейския съвет, признаване на Турция за "сигурна държава" и ускоряване на преговорите за членство в ЕС.

Нито едно от тези очаквания обаче категорично не е обещано в текста на заключенията от срещата. Включването на Турция в списъка със сигурни държави на произход отпада от дневния ред, обяви германският канцлер Ангела Меркел. Обещава се предсрочно разглеждане на въпроса за отпадането на визите за турски граждани, пътуващи в Евросъюза. Това трябваше да стане през 2017 г., а сега срокът за прегледа по критериите се изтегля за пролетта на следващата година.

Либерализацията на визовия режим е възможна само ако има строг контрол на лицата, които идват на европейска територия, посочи президентът на Франция Франсоа Оланд.

Лидерите намекнаха за ускоряване преговорния процес за членство, но то е свързано с отварянето на преговорни глави. Кипър и Гърция от години налагат вето заради окупацията на северната част на острова, както припомни гръцкият премиер Алексис Ципрас, гласувал също от името на кипърския си колега: "Сътрудничеството в подкрепа на бежанския поток не може да означава отстъпление от националния суверенитет. Присъединителният процес зависи от принципи и правила, които напълно трябва да се спазват". Атина е готова да си сътрудничи с Турция по въпроса с бежанската криза, но няма да участва в охрана на границата в Егейско море с общи патрули и няма да допусне турски военни кораби в свои води, категоричен бе гръцкият премиер.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във