Банкеръ Daily

Свят

ЕС единодушно удължи санкциите за Русия

Участниците в срещата на върха на ЕС се обявиха единодушно за продължаване на икономическите санкции срещу Русия. Това заяви пред журналисти снощи в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Ние с Еманюел Макрон съобщихме за хода на минския процес и работата в нормандския формат", каза тя. "Тук, за съжаление, сме принудени да констатираме, че не се наблюдава голям напредък. Примирието постоянно се нарушава и затова липсва достатъчна основа за продължаване на политическия процес", каза Меркел.

"При тези обстоятелства всички единодушно казаха, че е нужно санкциите да бъдат продължени", заяви германският канцлер. По думите й, на срещата на върха на ЕС Германия и Франция са получили "подкрепа, що се отнася до продължаването на минския процес".

Председателят на комисията по външни работи на руската Дума Леонид Слуцки окачестви продължаването от ЕС на санкциите заради неизпълнение на Минските споразумения като абсурдно.

"Формулировката (на председателя на Европейския съвет Доналд) Туск за недостатъчно изпълнение на Минските споразумения е абсурдна и предизвиква единствено недоумение", заяви Слуцки пред журналисти.

По думите му Русия се е "уморила да повтаря", че не е страна нито по Минските споразумения, нито в конфликта в Украйна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във