Банкеръ Daily

Жозеп Борел:

ЕС е възмутен и потресен от смъртта на Джордж Флойд в САЩ

Трима полицаи българи са леко ранени при безредиците в последните дни

Жозеп Борел

Възмутени и потресени сме от смъртта на Джордж Флойд в САЩ, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Всеки човешки живот има значение, включително животът на чернокожите хора, добави той на пресконференция в отговор на въпрос. Борел призова всички страни в сблъсъците, последвали смъртта на Флойд, да се въздържат от прекомерна употреба на сила.

Той настоя споровете да се решават на основата на върховенството на закона и правата на човека, особено когато възникват в държави с демокрация и уважение към свободите.

Борел посочи, че е необходимо властите в САЩ да не се оправдават със случая с Флойд, за да злоупотребяват с използването на сила, както и че подобни злоупотреби трябва да бъдат порицани навсякъде по света. Подкрепяме правото на мирен протест, осъждаме всякакво насилие и расизъм, призовавам за успокояване на напрежението, заяви върховният представител. Той изрази убеждение, че с обществено обединение откритите въпроси може да намерят решение. 

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти в центъра на град Луисвил, щата Кентъки, а началникът на полицията в града беше уволнен след възмущението, което избухна заради застрелването на популярен собственик на ресторант от силите за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Ресторантьорът Дейвид Макати загина, докато органите на реда налагаха полицейския час в града при вълната от протести. Полицията каза, че служителите й са отвърнали на стрелба, дошла от събрала се тълпа хора.

Кметът на Луисвил Грег Фишър обяви уволнението на полицейския началник Стив Конрад на пресконференция. Той заяви, че полицаите, замесени в стрелбата, не са включили поставените на телата им камери при възникналата ситуация. Властите са потърсили видеокадри за своето разследване, след като губернаторът на щата Кентъки е поискал публикуване на полицейски видеозапис.

"Подобен институционален провал няма да бъде толериран", каза Фишър. "Съответно аз освободих Стив Конрад от неговите задължения като шеф на полицията на Луисвил", заяви кметът.

Полицията каза, че четирима нейни служители са пострадали при стрелба след протести в град Сейнт Луис, щата Мисури, които започнали мирно, но прераснали с насилие.

Полицаите са откарани в болница с наранявания, които се смята, че не са животозастрашаващи.

Размириците в Сейнт Луис избухнаха след продължаващите протести в щата Мисури заради смъртта на Джордж Флойд и отношението на полицията към афроамериканците.

В САЩ има повече от 30 български полицаи, които работят в различни щати. Трима са леко ранени при безредиците в последните дни. Нараняванията не са сериозни, хората се възстановяват, в различни щати са, предаде БНТ.  Българската общност запазва спокойствие засега

Напрежението в САЩ е доста сериозно. Всъщност, протестите са започнали с желанието да са мирни, но към тях са се включили други хора, за които се счита, че са провокатори. Те са започнали да грабят, да рушат и крадат от магазините и това ескалира в друг вид напрежение.

Протестиращите срещу расизма са срещу безредиците и се дистанцират от тези групи. Някои от тях сутрин дори ходят да помагат на полицията за разчистване на вандалските действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във