Банкеръ Daily

Жозеп Борел:

ЕС е решен да защитава външните си граници и суверенитета на Гърция

Жозеп Борел и Никос Дендиас

Европейският съюз е решен да защитава външните си граници и суверенитета на Гърция, заяви върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който посети североизточната граница на Гърция днес, предаде в. "Катимерини".

"Гръцките безпокойства съвпадат с безпокойствата на ЕС ... Ясно е, че ние сме решени да защитаваме външните граници на ЕС и да подкрепяме силно суверенитета на Гърция", заяви той, като добави, че границите на Гърция са и граници на ЕС.

Борел и гръцкият външен министър Никос Дендиас посетиха граничния пункт Кастаниес на гръцко-турската граница на фона на нови опасения в Атина за възможен опит на Турция да тласне мигрантите към Европа.

На свой ред Никос Дендиас обвини Турция, че подкопава стабилността и сигурността в Източното Средиземноморие и създава проблеми с всички свои съседи, включително нарушавайки въздушното пространство и териториалните води на Гърция ежедневно, предаде Асошиейтед прес.

Той критикува действията на Турция през последните месеци в Егейско море, което разделя двете страни, и заяви, че Анкара трябва "да се въздържа от незаконната си "дипломация на канонерките".

Дендиас и Борел направиха обиколка в зоната на граничния пункт Кастаниес в областта Еврос, където десетки хиляди мигранти се събраха в края на февруари, настоявайки да им се разреши да влязат в Гърция. Това се случи, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че границите с Европа са отворени за живеещите в Турция мигранти.

Дендиас посочи, че "опитът на Турция да изнудва" ЕС да се съгласи на отстъпки чрез тласкането на мигрантите през границата "се е провалил". Той подчерта, че диалогът между двете съседки е "единственият легитимен начин" за решаване на разногласията.

Борел отбеляза, че неговото посещение в Гърция е било планирано, но е ускорено след неотдавнашните инциденти с участието на Турция, "за да покажем нашата солидарност и колко много споделяме вашите безпокойства".

Той добави, че на срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с министъра на отбраната Никос Панайотопулос по-късно днес ще бъде обсъдена ситуацията в Егейско море и в Източното Средиземноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във