Банкеръ Daily

Свят

ЕС е против очакваната турска военна акция в Сирия

ЕС запазва подкрепата си за единството и териториалната цялост на Сирия.

Това заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност в отговор на въпроси за предстоящата турска военна операция в Североизточна Сирия.

По думите на говорителя решението в Сирия може да бъде само политическо. Подготвяните турски действия биха довели до ново разселване на хора и биха подкопали усилията за постигането на политическо решение, подкрепяни от ЕС, поясни говорителят. Той добави, че решението в Сирия няма да се постигне с военни средства, а с истински политически преход.

Разбираме основателните опасения на Турция за сигурността. Очакваме външните министри на ЕС следващата седмица да обсъдят този въпрос, допълни говорителят.

Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза", заяви президентът Доналд Тръмп днес, след като реши да изтегли американските войски от съвместни операции с Турция в Северна Сирия.

"Съединените щати трябваше да бъдат в Сирия в продължение на 30 дни, това беше преди много години. Ние останахме и навлизаме все по-дълбоко и по-дълбоко в битки, без да виждаме каква е целта", започна Тръмп поредица от туитове, като продължи да изразява и недоволството си от отношенията на Европа към заловени бивши бойци на "Ислямска държава", предаде БНР.

"Кюрдите се биеха с нас, но платихме огромни средства и оборудване, за да го направят. Те се бият с Турция от десетилетия. Удържаха тази битка почти 3 години, но е време да се измъкнем от тези нелепи безкрайни войни, много от които са родови, и да върнем нашите войници у дома. Можем да се бием там, където имаме полза, и да се бием само за да спечелим", написа Доналд Тръмп.

Турция, Европа, Сирия, Иран, Ирак, Русия и кюрдите сега трябва сами да се справят със ситуацията, добави той, но обеща отново да "смаже" "Ислямска държава", "ако те дойдат някъде близо до нас!".

Facebook logo
Бъдете с нас и във