Банкеръ Daily

Свят

ЕС е притеснен действията на Русия и Китай в Арктика

В доклада се  подчертава, че сегашният модел на управление на Арктика, основан на международното право, е облагодетелствал всички арктически държави и е осигурил стабилност в района.

Европейският парламент прие в сряда нов доклад за геополитическите предизвикателства и тези, свързани със сигурността в Арктика. Институцията  отправи предупреждения по повод възникващи заплахи за стабилността в региона.

"Бих приветствала актуализирана политика на ЕС за Арктика, която следва да продължи да се фокусира върху въпроси, свързани с местните общности и най-вече коренното население. В нашия доклад също така заявихме, че Арктическата стратегия на ЕС трябва да отразява новата ситуация за сигурността в региона, нарастващото геополитическо напрежение и новите регионални играчи като Китай. Трябва да бъдем наясно, че не сме сами в Арктика; заедно с нашите близки съюзници - САЩ, Канада, Норвегия и Исландия, можем да изградим благополучно и мирно бъдеще“, каза докладчикът Анна Фотига (ЕКР, Полша) след гласуването.

В доклада се  подчертава, че сегашният модел на управление на Арктика, основан на международното право, е облагодетелствал всички арктически държави и е осигурил стабилност в района. Членовете на ЕП обаче призовават всички заинтересовани държави и ЕС да отговорят на дълбоко тревожните последици от изменението на климата в Арктика, като се придържат към целите на Парижкото споразумение.

Културата на коренното население в региона също трябва да бъде запазена, отбелязват евродепутатите. Всички дейности, включително използването на природни ресурси, трябва да зачитат правата на тези малцинства и да облагодетелстват тях и другите местни жители.

Руски и китайски дейности в Арктика

Докладът изразява сериозна загриженост за постепенното струпване на руски военни сили в Арктика, което евродепутатите считат за неоправдано, тъй като значително надхвърля легитимните отбранителни цели. Всяко сътрудничество с Русия в региона трябва да е в съответствие с принципа на „избирателното сътрудничество“ на ЕС със страната, настояват членовете на ЕП. То не трябва да застрашава санкциите и ограничителните мерки, приети в отговор на действията на руското правителство в други части на света, добавят те.

Евродепутатите също са силно обезпокоени от мащабните китайски проекти в Арктика. ЕС трябва да наблюдава отблизо опитите на Китай да интегрира Северния морски път на Арктика в инициатива си „Един пояс, един път“, казват те, тъй като това затруднява целта за защита на Арктика от глобалната геополитика.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във