Банкеръ Daily

Свят

ЕС е обезпокоен от закриването на руската организация "Мемориал"

Европейският съюз е сериозно обезпокоен от решението на Върховния съд на Русия да ликвидира международната организация „Мемориал“, написа в Туитър върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той подчертава, че тя е изиграла основна роля за защита на паметта за политическите репресии и нарушаването на човешките права.

Решението за закриването на „Мемориал“, която разследва престъпленията по време на сталинския терор и бе създадена от Андрей Сахаров през 1989 година, бе взето вчера. 

Решението за закриването на „Мемориал“ предизвика реакции и в Европейския парламент.

Евродепутатките от ЕНП Раса Юкневичиене и Сандра Калниете настояха властите в Русия да преосмислят решението и да спрат продължаващото смазване на гражданското общество, активистите за човешки права и независимите медии в страната.

„С ликвидирането на „Мемориал“ Кремъл иска да ликвидира историята на милиони жертви на политическия терор на Съветския съюз, както и данните за хиляди политически затворници в Русия в момента“, подчертават те.

Закриването на международната правозащитна организация "Мемориал интернешънъл" и структурите й в Русия, постановено вчера от Върховния съд на страната, "изобщо няма да засегне дейността по реабилитация на жертвите на политически репресии", уверяват експерти, потърсени от проправителствения в. "Известия".

Създадена още в Съветския съюз със заявена цел проучване на политическите репресии и увековечаване на паметта на жертвите на сталинския режим, след разпадането на СССР "Мемориал" стана международна организация. Тъкмо това международно сътрудничество бе причината през 2016 г. Москва да обяви организацията за чуждестранен агент, уточнява вестникът.

Върховният съд на Руската федерация уважи искането на главната прокуратура за ликвидиране на "Мемориал" заради нарушения на закона за чуждестранните агенти, задължаващ признатите за такива лица и организации да напомнят за това във всяка своя публикация. Решението бе осъдено от ЕС и САЩ, отбелязва опозиционният сайт "Медуза". "Мемориал" обеща да го обжалва, включително на международно ниво.

Гражданското общество в Русия няма да изгуби нищо от изчезването на "Мемориал" - с годините организацията се отклони от първоначалната си мисия и се залови с политизиране на историята, заявява пред "Известия" историкът Михаил Мягков.

Руският президент Владимир Путин посочи по-рано, че дружеството е наредило сред жертвите на политически репресии и "помагачи на нацизма. Путин изтъкна, че ("Мемориал") се опитваше да подкрепя международни организации, забранени в Русия за екстремизъм или тероризъм", отбелязва изданието "Труд".

Главният сериозен въпрос към "Мемориал" е следният: "за какво изобщо е нужна (тази организация)? Каква е връзката между сталинските репресии и действията за гарантиране на сигурност сега?", пита в. "Взгляд".

"То се знае, опитват се да създадат такава връзка - "тоталитарната машина все още работи", ей тия всичките работи. Това обаче е мърлява логика", твърди провластовото издание.

Лесно е да си представим във всяка цивилизована страна една обществена организация, действаща в противоречие с официалния идеологически дискурс. А сега, след решението на Върховния съд, у нас няма да има такава, заключава в. "Московский комсомолец".

Опозиционният "Новая газета" описва позициите на страните и съдебната процедура, довела до "извършената подлост". Всекидневникът помества извадки от речите на обвинителя по делото Алексей Жафяров и за сравнение (с подзаглавие "Техните университети") - цитати от реч на Андрей Вишински, генерален прокурор на Съветска Русия, на един от сталинските процеси срещу "троцкистко-зиновиевската опозиция".

Шефът на президентския Съвет по правата на човека Валерий Фадеев заяви, че "ще е полезно "Мемориал" да получи възможност да поправи аспектите, довели до претенции, и да продължи възстановяването на историческата истина", пише в. "Комерсант". Съветът се надява "Мемориал" да се е погрижил предварително за запазването на своите архиви.

След ликвидирането на международната организация "Мемориал" днес очевидно ще бъде закрит и едноименният правозащитен център. Двете структури обаче ще бъдат изключени от списъка с чуждестранни агенти и може би ще се опитат да се преформатират - ако властите им позволят, пише в. "Независимая газета".

Вестникът публикува и реакция на Сергей Миронов, лидер на "Справедлива Русия" - третата партия в парламента на страната. С решението на съда "се плюе в лицето на всички жертви на репресиите, на мен лично и роднините ми. . . Държавата провали изпита по собствената си история. Фатална грешка!" - заявява политикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във