Банкеръ Daily

Свят

ЕС е на прага на амбициозен договор с Меркосур

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори отбеляза, че споразумението е между народи от два континента с еднакъв корен.

Европейският съюз и Меркосур /от испански Mercado Común del Sur; най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, включващо Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай/ постигнаха политическо съгласие за амбициозно, балансирано и всеобхватно търговско споразумение. Споразумението, по което двете страни работят от 20 години, ще обхване 780 милиона души и ще премахне по-голямата част от митата на стоките, които ЕС изнася за Аржентина, Бразилия, Парагварй и Уругвай, съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом: 

Когато влезе изцяло в действие, то ще спести на фирмите от ЕС до 4 млрд. евро, което е четири пъти повече, отколкото с Япония.  Митата между страните днес са големи - 35 на сто върху автомобилите, между 14 и 20 на сто върху машините, до 18 на сто върху химикалите, 14 на сто върху лекарствата, 35 на сто върху облеклата и обувките.

Споразумението ще облагодетелства хранително-вкусовата промишленост, тъй като в момента европейският износ се облага от 20 на сто за шоколадите до 35 на сто за алкохолните и безалкохолни напитки. Споразумението  дава и правна гаранция за защитата от имитация на над 350 европейски хранителни продукти и напитки, признати като географски индикации. Също така двете страни се ангажират да спазват Парижкото споразумение за климата. Европейските стандарти за безопасност на храните няма да се променят и вноса в Общността трябва да се съобразява с тях. 

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори отбеляза, че споразумението е между народи от два континента с еднакъв корен, тъй като много от предците на жителите на страните от Меркосур са дошли от Европа.

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и ратифицирано от страните-членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във