Банкеръ Daily

Свят

ЕС е готов за санкции и срещу Лукашенко, и срещу Русия

Лидерите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин.

Европейският съюз удължи с една година санкциите срещу Русия за отравянето на Сергей Скрипал, се казва в съобщение на Съвета на Общността, включващ представители на страните-членки.

Съветът реши да удължи режима, който позволява на ЕС да налага рестриктивни мерки на физически и юридически лица, които са замесени в разработване и използване на химически оръжия. Режимът е удължен с една година до 16 октомври 2021 г.  Ограниченията съдържат забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи на физически и юридически лица.

Русия категорично отрича, че стои зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през март 2018 г.

Министрите на външните работи са подкрепили предложението на Франция и Германия да бъдат наложени санкции на Русия заради отравянето на опозиционния политик Алексей Навални. 

"Беше изразена политическа подкрепа за предложението на Франция и Германия за санкции. С подготовката ще се заемат работни групи в Евросъюза",  обяви външният министър на Финландия Пека Хависто, предаде ТАСС.

Европейският съюз ще намали двустранното сътрудничество с властите на Беларус на най-високо равнище, ще увеличи подкрепата за народа и гражданското общество и съответно ще намали финансовата помощ на двустранно равнище.

В изявление, подписано от външните министри на ЕС, се казва, че ЕС е готов да въведе рестриктивни мерки срещу повече физически лица, свързани с потушаването на протестите след породилите полемика избори в Беларус, в това число и срещу президента Александър Лукашенко, ако в страната няма подобрение на ситуацията. 

Преди да се срещне с европейските си колеги в Люксембург днес германският външен министър Хайко Маас заяви, че Лукашенко трябва да е част от нов санкционен списък на Европейския съюз.

По-рано този месец ЕС одобри налагането на санкции срещу беларуски служители, замесени в нарушения на правата на човека по време на президентските избори и на гражданските протести в страната, но Лукашенко беше изключен от тази група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във