Банкеръ Daily

Свят

ЕС е готов да противодейства на новия китайски вирус

Европа разполага със средствата за противодействие на разпространението на новия вирус, открит първоначално в Китай. Това заяви пред белгийски медии проф. Херман Госенс, представител на европейската организация "Препар", която работи за пресичането на нововъзникващи епидемии с подкрепата на Европейската комисия.

По неговите думи никога досега не е бил наблюдаван толкова бърз и съгласуван отговор на появата на нова епидемична заплаха. Според Госенс голямата опасност предстои около китайската Нова година заради очакваното масово пътуване на китайци и възможността така вирусът да се разпространи много по-лесно. Никой не е по-добре подготвен за заплахата от ЕС, твърди ученият. Европа разполага със структурите и средствата, за да се изправи срещу възможна пандемия, добавя той.

"Препар" има ключови задачи за пресичането на пътя на новия вирус в ЕС. Засега предприетите мерки са съразмерни на слабата опасност за европейските граждани, отбелязват медиите.

Президентът Доналд Тръмп също обяви днес, че САЩ са задействали план, който да възпре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

В кулоарите на Световния икономически форум Тръмп каза, че планът действа добре, и похвали федералния Център за контрол и превенция на заболяванията.

"Ние сме в прекрасно състояние и според мен и Китай е в прекрасно състояние, добави той, преди да се срещне с лидера на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

Новият коронавирус, произхождащ от Китай, не представлява специален риск за Турция, заяви също днес министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че турските власти ще поставят под карантина заразени пациенти от Китай, ако такива пристигнат в Турция.

Страната е подготвила термални камери и други превантивни мерки срещу разпространението на вируса.

Новото турско летище "Истанбул" е голям международен център, който обслужва над 50 милиона пътници годишно, а националният авиопревозвач Търкиш еърлайнс извършва ежедневно полети до дестинации в Китай като Пекин, Шанхай и Гуанчжоу, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във