Банкеръ Daily

Свят

ЕС е готов да одобри ваксината на Оксфорд/АстраЗенека до края на месеца

Европейската агенция по лекарствата в Амстердам съобщи, че е готова до края на януари да одобри ваксината срещу КОВИД-19 на "АстраЗенека".

Агенцията уточни, че оценява успоредно и препарата, предлаган от производителя "Янсен". Досега агенцията одобри за прилагане в ЕС ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна". Освен с тези две лаборатории, Европейската комисия сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с "Астра Зенека", "Санофи", "Кюрвак" и "Новавакс".

Европейският съвет ще заседава на 21 януари, съобщи говорител на институцията. Заседанието е първото за годината и не е част от обичайния календар.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи по-рано тази седмица, че заседанието ще е с видеоконферентна връзка.

Предвижда се държавните и правителствените ръководители от ЕС да обсъдят развитието на пандемията от COVID-19 и съгласуването на имунизацията.

Междувременно Великобритания одобри прилагането на ваксината срещу коронавирус, разработена от компанията "Модерна". Това е третият лицензиран препарат в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването каза днес, че ваксината отговаря на "стриктните стандарти за безопасност, ефикасност и качество" на британските здравни регулатори.

Великобритания е поръчала 10 милиона дози от ваксината, но се очаква те да бъдат доставени най-рано през пролетта.

Досега в страната са имунизирани 1,5 милиона души на другите две ваксини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във