Банкеръ Daily

Свят

ЕС дава още 663 млн. евро на Турция за бежанците

Турция ще получи от Европейския съюз 663 милиона евро за борба с миграционната криза, се казва в разпространено в четвъртък съобщение на пресслужбата на Европейската комисия, предаде ТАСС.

Европейската комисия отделя 663 милиона евро хуманитарна помощ за продължаване на крупни проекти в рамките на фонда на ЕС за бежанци в Турция.

600 милиона евро ще осигурят непрекъснатост на най-голямата в историята хуманитарна програма на ЕС за спешна социална защита. Останалите средства - 63 милиона - ще бъдат насочени за подкрепа на проекти в областта на образованието и важни услуги в сферата на здравеопазването, се отбелязва в текста.

Гърция трябва спешно да подобри ситуацията в лагерите, в които са настанени десетки хиляди кандидати за убежище, включително и чрез прехвърляне на хора от островите в Егейско море, заяви днес на пресконференция в Атина комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович, съобщи ДПА.

"Нужди са спешни мерки за подобряване на отчайващите условия, в които живеят хиляди човешки същества", каза Миятович след посещение в т.нар. "горещи точки" за обработка на молби за убежище на островите Лесбос и Самос и край Коринт в континентална Гърция.

Комисарят на Съвета на Европа каза, че е потресена от нехигиеничните условия, в които са държани мигрантите на островите, и описа ситуацията там като "взривоопасна".

След новото рязко увеличаване на пристигащите мигранти през Егейско море ситуацията в "извънредно пренаселените лагери (...) вече няма нищо общо с приемането на кандидати за убежище", а "се е превърнала в борба за оцеляване", каза Миятович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във