Банкеръ Daily

Свят

ЕС даде отсрочка за Brexit до 31 януари 2020 г.

Европейският съюз  да даде отсрочка за Brexit до 31 януари 2020 година. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, като поясни, че процедурата тепърва ще бъде оформена в писмен вид, но ще е гъвкава. Тоест, ако британският премиер Борис Джонсън успее да прокара споразумението си с ЕС през британския парламент за по-малко от три месеца, Brexit ще се случи по-рано. 

Решението на ЕС е резултат от разговора на Макрон с британския премиер Борис Джонсън през уикенда. Ако това се случи, това ще е третата по ред отсрочка на Brexit и вече ще е обвързана с определени условия. Те включват отказ от предоговаряне на постигнатото от Джонсън споразумение и даване на възможност на 27-те страни членки да се срещат без участието на Великобритания, за да обсъждат бъдещето на блока.

Лондон трябва да изчака какво ще предложи ЕС за удължаването, а ЕС - какъв напредък ще бъде постигнат в Долната камара, докато и британското правителство, и опозицията очакват становището на Брюксел. ЕС обаче няма намерение да им прави тази услуга и не дава указания за по-нататъшния ход на нещата, респективно британската страна трябва сама да намери своя изход от задънената улица. Най-късно във вторник или в сряда посланиците в Брюксел ще трябва да благословят измоленото от Борис Джонсън удължаване с три месеца - все пак крайният срок за Брекзит все още е четвъртък, 31 октомври в полунощ, пише Дойче Веле.

Джонсън иска опозицията да се съгласи на предсрочни избори на 12 декември, иначе щял да изтегли проектозакона за излизането от ЕС и щял да се концентрира изцяло върху предизборната борба. Но премиерът е безпомощен: той има нужда от мнозинство от две трети в парламента за свикването на нови избори, което няма как да събере, докато Лейбъристката партия се противопоставя. Тя от своя страна твърди, че на Джонсън не може да му се има доверие и най-напред трябва да бъде отстранена заплахата от твърд Брекзит. Принципно, както за пореден път заяви шефът на партията Джереми Корбин, има готовност за нови избори и желание за спечелването им.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във