Банкеръ Daily

Свят

ЕС даде на Лондон две дати за Брексит - 22 май със сделка, 12 април без сделка

Държавните и правителствени лидери на оставащите в ЕС страни единодушно решиха да дадат отсрочка на датата за излизане на Великобритания от ЕС на основата на два възможни сценария", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след приключването на първия ден от срещата на върха в Брюксел.

"Брексит ще бъде отложен до 22 май, при условие че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане, или до 12 април, ако споразумението не бъде одобрено", посочи Туск.

"Така че до 12 април всички опции остават отворени и настъпването на съдбоносната дата ще бъде забавено. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между (напускане) със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от член 50 (от Брексит)", каза Туск на среднощната пресконференция.

На пресконференцията нито Туск, нито шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер можаха да отговорят на въпроса колко дълго може да продължи "дългото отлагане". "До самия край", каза Юнкер след дълга пауза, което предизвика смях в залата.

До 12 април Лондон трябва да вземе решение дали ще проведе в страната изборите за Европарламент, които са насрочени за края на май. Ако решението е да не се провеждат тези избори, то тогава опцията за дълго отлагане автоматично става невъзможна, подчерта Туск. Пак до тази дата Лондон трябва да информира Европейския съвет "как вижда по-нататъшното движение напред".

Великобритания прие сценариите на ЕС с двете възможни дати, каза Туск на пресконференцията. 

Според заключителния документ от срещата на лидерите снощи те призовават да продължи подготовката на извънредни мерки в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Нова извънредна среща на върха "може да бъде свикана всеки момент" за приемане на по-нататъшни решения относно Брекзит.

Британската премиерка не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май. Тя каза това на пресконференция след приключването на срещата на върха, с което фактически се обяви срещу перспективата за дълго отлагане на процеса на развода с ЕС.

"Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години, след като те гласуваха за напускане на ЕС", каза Мей.

Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брексит, която набира популярност във Великобритания. "Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50", посочи тя, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума.

Премиерката обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира един отложен Брексит със споразумение. Тя изрази благодарност на онези британски депутати, които подкрепят споразумението, и призова онези, които не го подкрепят, да погледнат "истината в очите" преди третия решителен вот, очакван другата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във