Банкеръ Daily

Европейският парламент:

ЕС да удари бизнеса с петрол и стомана на Беларус

Европейският парламент призовава да бъдат наказани всички, които са участвали в принудителното кацане на пътническия самолет на компанията Райънеър в Минск.

Европейският парламент призовава да бъдат наказани всички, които са участвали в принудителното кацане на пътническия самолет на компанията Райънеър в Минск на 23 май и в задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич.

В резолюция, приета в четвъртък с 626 гласа „за", 16 „против" и 36 „въздържал се", евродепутатите категорично осъждат отвличането на самолета като акт на "държавен тероризъм" и призовават да бъдат незабавно и безусловно освободени Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус.

Държавите от блока трябва също така да пристъпят незабавно към изготвянето на следващ пакет от санкции срещу онези, които са били участници или съучастници в изборните измами миналата година и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус, се казва в текста.

Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите органи, които играят роля в репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и агенти, работещи за режима в сферите на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Проаташевич по държавния канал ONT.

Освен това членовете на ЕП призовават за бързи икономически и секторни мерки, насочени към ключови беларуски отрасли, по-специално срещу секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Финансовата подкрепа за режима трябва да бъде строго отказана, да бъдат отказани всякакви нови кредитни линии за банките в страната, а инвестициите в инфраструктурно обекти или икономически предприятия да бъдат спрени. Европейските финансови институции трябва да бъдат възпрепятствани да придобиват облигации или каквито и да било други финансови инструменти, емитирани от правителството на Беларус и свързаните с него публични институции.

Според евродепутатите Беларус трябва да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. Освен това членовете на ЕП настояват Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) да отнеме правата за излъчване от беларуската държавна телевизия TVR на предстоящия футболен турнир „Евро 2020“ и да ги предостави безплатно на независимата телевизия Белсат TV. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във