Банкеръ Daily

Свят

ЕС да отвори легални коридори за мигрантите, настоя Турция

Октай обвини ЕС и ООН, че са наблюдатели на тази човешка трагедия и не са предприели необходимите стъпки.

Европейският съюз да отвори легални коридори за миграция за сирийските бежанци и да изпълни принципа за справедливи ангажимент и отговорност към тях, обяви вицепрезидентът на Турция Фуат Октай.

"Политиката, която позволява на всички, търсещи убежище и бежанци да влизат в Турция, но никога да не могат да я напуснат, не е нито устойчива, нито хуманна“, добави той.

Той призова държавите-членки на ЕС да активират механизма за доброволен хуманитарен прием с конкретни ангажименти и да увеличат квотите за прием на бежанци. Октай заяви, че близо 4 милиона сирийски бежанци, бягащи от терора и войната в Сирия, са намерили убежище в Турция. Страната е домакин на общо около 9 млн. мигранти. 

Октай обвини ЕС и ООН, че са наблюдатели на тази човешка трагедия и не са предприели необходимите стъпки.

През юни германският министър на външните работи Хайко Маас поиска ново споразумение за мигрантите с Турция. Според него актуализирането на споразумението от 2016 г. между Турция и Европейския съюз ще бъде от полза за ЕС.

"Въпреки всички проблеми, които преживяхме с турското правителство, трябва да признаем, че тази страна за нас е поела бреме на мигрантите, което не може да бъде омаловажено", подчерта той и  посочи, че в рамките на едно ново споразумение ще бъде необходимо и осигуряването на нови финансови  средства за Анкара. 

"Не искам да давам конкретно число, но е съвсем ясно, че това няма да се получи без пари", каза той. По думите му Турция понася голяма материална отговорност, което позволява на другите страни да спестят средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във