Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Байдън е нелоялен партньор

Наблюдаваме явна липса на прозрачност и лоялност, коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Лидерите на Европейския съюз обвиниха американския президент Джо Байдън в нелоялност към трансатлантическия съюз и поискаха да им обясни защо е подвел Франция и други европейски партньори при създаването на нова стратегическа връзка с Великобритания и Австралия в индо-тихоокеанския регион, пише "Политико". 

Австралия заяви миналата седмица, че ще отмени поръчка за конвенционални подводници от Франция и вместо това ще построи най-малко осем подводници с ядрен двигател с американска и британска технология, след като сключи партньорство за сигурност с тези държави под името AUKUS.

Решението разгневи Франция и по-рано в понеделник в Ню Йорк френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини администрацията на американския президент Джо Байдън, че продължава тенденциите на своя предшественик Доналд Тръмп за “едностранност, непредсказуемост, бруталност и незачитане на партньора си“.

След като Байдън спечели изборите това  беше разглеждано в цяла Европа като възможност за подновяване на връзките след четирите години на конфликти с Доналд Тръмп. Сега обаче нещата се промениха. 

„С новата администрация на Джо Байдън Америка се завръща“, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери в Ню Йорк, където световните лидери се събраха за дебата на високо равнище на Общото събрание на ООН. „Какво означава, че Америка се завръща? Америка отново ли е в Америка или някъде другаде? Ние не знаем."

С нежеланието си да се консултира с държавите от ЕС относно новата индо-тихоокеанска стратегия, според която Австралия анулира колосален договор за закупуване на френски подводници, Мишел каза, че Байдън е отхвърлил споразумението, постигнато от лидерите след многочасовите преговори на срещата на Г-7 във Великобритания през юни, да останат единни в конфронтацията с авторитарните режими, особено с Китай.

„Основните принципи за един съюз са лоялност и прозрачност“, каза Мишел и добави: „Наблюдаваме явна липса на прозрачност и лоялност.“, коментира Мишел. 

Скандалът коментира и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя нарече отношението към Франция „неприемливо“ и поиска от Байдън да даде обяснение.

„Има много отворени въпроси, на които трябва да се отговори“, каза Фон дер Лайен. „Една от нашите държави членки беше третирана по неприемлив начин, затова искаме да знаем какво се е случило и защо. И затова първо да изясним този въпрос, преди да продължим да работим както обикновено."

В понеделник Париж обяви, че е отзовал френските посланици от САЩ и Австралия за консултации. Според анализатори това е  „безпрецедентно решение”, съразмерно на „шамара”, нанесен от САЩ на френския съюзник, не само в областта на търговията, но и в областта на дипломацията, коментира „Фигаро”.

Новата сделка, която е част от усилията на Вашингтон да създаде съюз с Лондон и Канбера за противодействие на Китай, всъщност означава изтласкване на Франция и ЕС от ключовия Индо-Тихоокеански регион.

Единственият път, когато френският посланик е бил отзоваван от САЩ, е бил по време на Френската революция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във