Банкеръ Daily

Сергей Лавров:

ЕС "абсурдно обвързва" сътрудничеството си с Русия със ситуацията в Украйна

Европейският съюз продължава "абсурдно да обвързва" перспективите за сътрудничество с Русия с уреждането на ситуацията в Украйна. Едностранните ограничения, налагани от ЕС, водят до огромни финансови загуби за европейските страни, включително Италия, заявява руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю за италианския в. "Стампа".

"В страните от ЕС постепенно набира сила усещането, че е дошло време да върнем отношенията помежду ни на траекторията на постъпателното развитие. Разчитаме новото ръководство на Европейския съвет и на Европейската комисия също да осъзнае, че запазването на порочното статукво е несъвместимо с поставените пред тях амбициозни задачи да превърнат ЕС в "геостратегически играч от най-висок ранг", казва първият дипломат на Москва, цитиран от ТАСС.

"Антируските стъпки на Вашингтон и на Брюксел" са повлияли негативно динамиката на руско-италианските отношения, по-специално на търговските връзки и това тревожи италианските предприемачи, твърдо решени да продължат дейноста си в Русия, изтъква министърът. Той обещава съдействието на Москва за проекти, предвиждащи преминаване от внос на италиански продукти в Русия към тяхното производство на руска територия.

Москва и Рим ще анализират комплексно съвременните предизвикателства на 18 февруари, когато в италианската столица ще разговарят външните министри и министрите на отбраната на двете страни във формат "2 + 2". Важна стъпка в развитието на двустранното сътрудничество се очаква да бъде и поредното заседание на Голямата руско-италианска междупарламентарна комисия в Москва през март, посочва Лавров.

Москва е готова да съдейства в търсенето на компромисно решение за палестинско-израелския конфликт в рамките на "квартета" международни посредници - Русия, САЩ, ООН и ЕС, казва министърът.

Русия се обявява за многостранни преговори за уреждане в Близкия изток под международна егида, каквито са необходими и според заключителната декларация от последното заседание на външните министри от страните в Арабската лига, изтъква Лавров. "Квартетът" международни посредници може да поеме тази роля и Русия като негов член е "готова да съдейства за постигане на компромисни развръзки", уверява той.

"Сделката на века" за решаване на палестинско-израелската криза, представена от президента на САЩ Доналд Тръмп, по думите на Лавров има едностранен характер и пренебрегва общопризнатата международноправна база по този въпрос.

Ситуацията в Близкия изток може да бъде оздравена единствено чрез диалог. Това предполага и руската Концепция за колективна сигурност в района на Персийския залив, представена през лятото на миналата година, добавя пред "Стампа" Сергей Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във