Банкеръ Daily

Свят

Ереван е град, който ще допадне на всеки

Поглед към Ереван и планината Арарат

Пред пътешествениците се отварят нови простори и страни за посещение след като правителството определи унгарската авиокомпания Wizz Air Hungary Ltd. за въздушен превозвач по международната въздушна линия София-Ереван-София. Тя е заявила готовност да започне да изпълнява редовни полети от края на март тази година с честота два пъти седмично в понеделник и петък.

Изпълняването на редовни полети между столиците на България и Армения ще помогне за подобряване на свързаността на двете държави и ще предостави повече възможности за нарастване на туристически поток, както и на бизнес пътуванията.

Със свое решение от октомври 2012 г., правителството на  Република Армения въведе безвизов режим за гражданите на страните членки на ЕС, в това число и на България, както и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Съгласно този документ, считано от 10 януари 2013 г. българските граждани, притежаващи валидни паспорти, могат да влизат и пребивават на територията на Република Армения без виза, за период от 180 дни в рамките на една година.

Армения е древна страна от Югозападна Азия, но политически и културно тя е приемана като част от Европа. Граничи с Турция на запад, Грузия на север. Има общи граници и с Азербайджан на изток и с Иран на юг. Площта на Армения е само 29 743 кв. километра. Разположена е между Черно и Каспийско море, но самата тя няма излаз на море.

Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия през 301 година.

Ереван е столицата (от 1991 г.) и най-големият град на страната. Населението му  е около 1 107 800 души. Разположен е на река Храздан.

Ереван е водещ индустриален, културен и научен център на Кавказкия район. Той е сърцето на обширна жп мрежа и главен търговски център за селскостопански продукти. Индустриите, които са развити в града са свързани с получаването на метали, металообработващи машини, електрически съоръжения, химикали, текстил и хранителни продукти.

В Ереван има няколко университета, тук е Арменската академия на науките, има държавен музей, няколко библиотеки. Главна туристическа атракция са развалините от османска крепост от XVI век.

Международното летище "Звартноц" е разположено близо до едноименния град. Намира се на 12 км западно от Ереван. Летището е построено през 1971 година. То е най-натовареното летище в Армения и второто по натоварване в Кавказкия регион след международното летище Гайдар Алиев в Баку, Азербайджан.

През 2001 г. тридесетгодишно споразумение за концесия е сключено за управление на летището с "Международни летища Армения" CJSC (Armenia International Airports CJSC), притежавана от аржентинската компания "Корпорация Америца" (Corporation America), която на свой ред е собственост на арменско-аржентинския бизнесмен Едуардо Еурнекиан. Като част от това споразумение "Международни летища Армения" CJSC реконструира и разширява летището, за да посрещне туризма и търговията между Азия и Европа. Добавени са и няколко нови терминали.

Техническите възможности на летището позволяват кацането на самолети до и включително "Антонов Ан-124 Руслан, Боинг 747 и Еърбъс А380. Освен националните авиопревозвачи, летището ще обслужва и нискобюджетни авиокомпании.

По принцип силите на реда в страната са позитивно настроени спрямо чуждестранни туристи, посещаващи страната и притежават капацитет и готовност за оказване на помощ при необходимост.
От МВнР съветват всички български граждани да се регистрират в Посолството на Република България в Армения още при пристигането си.
Добре е да носите копие на паспорта си с Вас по всяко време, за да може да бъдете идентифицирани. Сключването на пътни и медицински застраховки преди пътуването си до Армения е препоръчително.

Пари може да обменяте в банките и бюрата за обмяна на валута. При обмяната се изисква задължително предоставяне на паспорт. Най-широко използвани валути в Армения са щатски долар, евро и руска рубла. Цените на стоките обикновено са в арменски драми и по закон плащането трябва да е в арменски драми. В Ереван има множество банкомати, от които може да теглите пари с карти Maestro или Visa. Не е възможно да теглите пари от банкоматите на банка HSBC с международни кредитни или дебитни карти, но е възможно да теглите пари от клонове на банката с карти Maestro (но не и с Visa). С кредитни или дебитни карти Maestro може да платите в някои от големите магазини или ресторанти в Ереван.

Армения е християнска държава и обикновено жените се обличат с нормално за европейския стил облекло. Извън столицата Ереван хората са по-консервативни и неподходящо облекло би могло да привлече към Вас по-голямо от обичайното внимание.
Въпреки, че на много места може да видите мъже и жени да се държат за ръце и да се целуват, имайте предвид, че това е обичайно за арменската култура и не е индикатор за сексуалната ориентация на хората.

Между София и Ереван се осъществяват полети през Виена (Австрийските авиолинии), Киев (Аеросвит), Москва (Аерофлот), Варшава, Атина и Букурещ.
Осъществяват се редовни полети и между Ереван и Истанбул от арменската авиокомпания Армавиа (препоръчително е да проверите предварително графика на тези полети).

Facebook logo
Бъдете с нас и във