Банкеръ Daily

Свят

Ердоган затяга контрола над социалните мрежи след обиди към семейството му

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща днес да затегне правителствения контрол над социалните медии след предполагаеми обиди към неговата дъщеря и зет му, когато обявиха раждането на четвъртото си дете в Туитър, предаде Асошиейтед прес.

Ердоган заяви пред членове на партията си, че правителството е решено да въведе законодателство, което ще задължи компаниите собственици на социални медии да имат юридическа регистрация в Турция. Това изискване би означавало, че те ще могат да бъдат държани финансово отговорни и ще бъдат принудени да изпълняват решения на турския съд.

"Виждате ли защо се противопоставяме на социални медии като ЮТюб, Туитър, Нетфликс и други?", попита Ердоган, визирайки предполагаемите обиди към семейството си. "Наложително е тези канали да бъдат поставени под контрол", добави президентът, като подчерта, че "Турция не е бананова република".

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че редица потребители на социални медии са били задържани през изминалата нощ заради туитове, които се предполага, че обиждат дъщерята на Ердоган, неговия зет, който е министър на икономиката, и новородения им син. Според ДПА обидните съобщения са поставяли под въпрос бащинството.

Много турци, включително опозиционни политици, се включиха в шествие в подкрепа към семейството на президента и осъдиха обидите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във