Банкеръ Daily

Свят

Ердоган заплаши със сухопътна военна операция в Северна Сирия

Съществува потенциална възможност Турция да разшири въздушните военни удари срещу кюрдските бойци в Северна Сирия и Ирак, като проведе и сухопътна операция. Това обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, заплашвайки с действията си да повиши напрежението в района, където присъстват американски и руски военни, предават "Ройтерс" и "Файненшъл таймс". 

"Когато казваме, че някоя нощ внезапно ще дойдем, това не са празни думи'', заплаши турският президент.

През уикенда Ердоган нареди да се нанесат въздушни удари срещу близо 90 цели в Сирия и Северен Ирак, за които обяви, че принадлежат на Кюрдската работническа партия и на нейния сирийски филиал. Той разпореди атаки и срещу Народните отряди за защита.

От сирийската организация за правата на човека съобщиха, че най-малко 35 души са били убити.

Пред репортери при завръщането си от пътуване до Катар, Ердоган обяви, че турският генерален щаб и министерството на отбраната ще вземат заедно решението за участието на сухопътните сили.

"Ще се консултираме с нашето министерство на отбраната и с Генералния щаб и след това ще решим заедно до каква степен нашите сухопътни сили да дадат своя принос. Чак след това ще предприемем съответните стъпки", посочи турският президент.

Ердоган заплашва от месеци с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за защита, но това вероятно ще обтегне връзките със САЩ, които въоръжават и обучават доминираните от YPG Сирийски демократични сили за борба с ИДИЛ (Ислямска държава). Тези действия могат да обтегнат отношенията с Русия, чиито войски действат в някои райони, контролирани от YPG от 2019 г., когато Турция за последен път изпрати войски, за да принуди YPG да се изтеглят от границата й, напомня "Файненшъл таймс".

Вътрешният министър на Турция обяви, че днес, 21 ноември, дете, учител и още един човек са били убити от турска страна на границата, след като кюрдски бойци са обстрелвали жилищен район.

Facebook logo
Бъдете с нас и във