Банкеръ Daily

Свят

Ердоган заплаши с нова военна операция в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Турция може да започне нова военна операция в Сирия, ако ситуацията в Идлиб не получи скорошно разрешение. По думите му Турция няма да стои като безучастен наблюдател на случващото се в Сирия.

Турция не признава и не приема плана на Доналд Тръмп, който ще унищожи Палестина и ще отнеме Ерусалим, категоричен беше Ердоган.

Турският държавен глава отново подчерта, че "Ерусалим е червена линия" за Турция и допълни:

„Изоставянето на Ерусалим изцяло в израелските кървави лапи ще бъде най-голямо зло не само за живеещите там мюсюлмани и християни, но и за цялото човечество“.

Реджеп Ердоган заяви, че "да бъдат счупени ръцете, протягащи се към джамията "Ал Акса" в Ерусалим (третото най-свещено място за мюсюлманите) е изискване на вярата и добави, че ако днес тя не бъде защитена, то утре няма да е възможно да се спре посегателство срещу Каабата в Мека (най-свещеното за мюсюлманите място) и срещу Медина. Той призова и християнският свят също да поеме отговорност по въпроса за статута на свещения град, тъй като християните също имат права там.

Турският лидер разкритикува редица арабски държави като Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман и Обединените арабски емирства за мълчанието им по въпроса за предложения от американския президент план.

Турция няма проблем с Израел, но възразява срещу израелските действия против правото и справедливостта, допълни Ердоган. Турският президент прибави, че "разбойническа и терористична държава не може да бъде уважавана".

Реджеп Ердоган съобщи, че по-късно ще разговаря с палестинския президент Махмуд Абас и с председателя на политическото бюро на радикалното движение „Хамас“ Исмаил Хания.

Германия ще предостави на Турция допълнителни 25 милиона евро за изграждане на убежище за бежанци от сирийския район Идлиб, съобщи днес на брифинг в Берлин говорителят на германското външно министерство Кристофер Бургер.

"Министерството на външните работи на Германия подкрепя усилията на турския Червен полумесец за изграждането на временно убежище, като отдели допълнително 25 милиона евро", каза Бургер.

От своя страна говорителят на германското правителство Щефан Зайберт определи хуманитарната ситуация в Идлиб като катастрофална.

Facebook logo
Бъдете с нас и във