Банкеръ Daily

Свят

Ердоган заплаши да затвори "Инджирлик" за американци

Турция може да затвори военновъздушната база Инджирлик и радара в Кюреджик за американците в отговор на заплахата от санкции и резолюцията за арменски геноцид на американския Сенат, обяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган.

Предупреждението идва дни след като комисията по външни работи на американския Сенат подкрепи законопроект за санкции срещу Анкара заради покупката на руски зенитни комплекси С-400, предаде БНР.

Реджеп Тайип Ердоган определи приетата от американския Сенат в четвъртък резолюция, признаваща събитията от 1915 г. като геноцид, като "изцяло политическа". Той не изключи възможността при определени условия Турция да затвори двете важни военни съоръжения на нейна територия, използвани от Съединените щати.

"В нужния момент ще обсъдим въпроса с всички наши институции. Ако се налага, ще затворим както базата „Инджирлик“, така и тази в Кюреджик. Ако срещу нас бъдат въведени мерки като санкции, ние ще дадем необходимия отговор срещу тях в рамките на реципрочността“, каза той.

Въпреки това обаче турският президент подчерта, че е много важно и двете страни да не предприемат стъпки, увреждащи двустранните отношения, които да не могат да бъдат поправени.

САЩ използват турските военни бази, включително въздушна база "Инджирлик", само с разрешение на Анкара, реагира в изявление Пентагонът на думите на Ердоган.

"Присъствието на американски сили в турските бази, включително базата "Инджирлик", се осъществява с разрешение на турското правителство. Ние виждаме в присъствието на нашите сили в Турция символ на дългогодишния ни ангажимент да си сътрудничим и да защитаваме нашия съюзник и стратегически партньор на НАТО", се казва в изявлението на Пентагона, цитирано от ТАСС.

Американското военно ведомство посочва, че Турция "допринася за мисиите на НАТО в Афганистан, Косово, Ирак" и е "важна" за целите на националната стратегия за отбрана на САЩ. "Пентагонът се опитва да поддържа тази връзка и призовава Турция да провежда по-конструктивна политика по отношение на С-400 и други области на несъгласие", са добавя в изявлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във